Daglenzen versus Maandlenzen, wat zijn de verschillen?

July 20, 2022
4 minutes reading

Nederland was altijd een maandlenzen land.

Afgelopen jaren is Nederland uitgegroeid tot een maandlenzen land. Maar hier komt langzaam verandering in. Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor daglenzen, maar waarom?

Hygiëne
Daar zijn meerdere redenen voor. De belangrijkste is dat daglenzen hygiënisch en comfortabel zijn. Omdat je de lenzen maar een dag draagt, krijgen vuil en eiwitten veel minder kans om zich te hechten, dan wanneer je dezelfde lenzen een maand, of langer, in doet. Mede daardoor voelen daglenzen comfortabel aan en krijgen dragers van daglenzen minder snel droge of geïrriteerde ogen.

Gemak
Een tweede reden om te kiezen voor daglenzen is het gemak. Bij daglenzen is het niet nodig om aan lenzenvloeistof of lenzendoosjes te denken als je op pad gaat. Je steekt simpelweg een nieuw setje in je tas voor de volgende dag.

Producenten
Tot slot speelt de lenzenindustrie uiteraard een rol in de overstap van mensen van maand- naar daglenzen. Grote lenzen producenten zoals CooperVision, Bausch&Lomb, Alcon, en Johnson & Johnson bepalen voor een groot deel wat de opticien verkoopt. En daarbij komt de nadruk steeds vaker op daglenzen te liggen. Doordat mensen vaak minder ‘problemen’ ervaren met daglenzen en de prijzen hoger liggen is dit interessant voor zowel de producent, als de opticien, als de klant.

 

Zachte contact lenzen en harde contactlenzen

Nadelen
Voor de meeste mensen wegen bovengenoemde voordelen van zachte daglenzen op tegen de nadelen. Die nadelen zijn dat daglenzen vaak wat duurder zijn in gebruik. Daarnaast is de kans iets groter dat ze scheuren, omdat ze dunner zijn dan zachte maandlenzen. Dat laatste, dat de lenzen sneller kunnen scheuren, nemen de meeste mensen voor lief, omdat dit en weinig gebeurt en omdat de dunheid van de lenzen tegelijk ook het draagcomfort verhogen. In veel landen in Europa zie je dan ook dat de daglenzenmarkt al bijna groter is dan de maandlenzenmarkt. Zo draagt in Groot-Brittannië bijna 50% van de lensdragers zachte daglenzen.

Harde lenzen vs. zachte lenzen

Een aantal jaren geleden, voordat zachte daglenzen beschikbaar waren, was er eenzelfde soort beweging gaande, maar dan van harde lenzen naar zachte maandlenzen. Inmiddels hebben zachte maandlenzen de markt voor harde lenzen bijna geheel verdrongen. 

Laten we eens kijken naar de verschillen tussen harde lenzen en zachte lenzen en waarom zachte lenzen de overhand hebben gekregen. Het belangrijkste verschil tussen harde en zachte lenzen is dat zachte lenzen van een zachter materiaal worden gemaakt dan harde lenzen. Zo worden harde lenzen gemaakt van het materiaal polymethylmethacrylaat (PMMA). Door het harde materiaal worden harde lenzen vaak vormstabiele contactlenzen genoemd. Met andere woorden, de lens is minder vergevingsgezind en past zich minder goed aan naar de vorm van het oog. Dat is meteen een van de redenen dat mensen harde lenzen als minder prettig ervaren en dat je behoorlijk moet wennen aan het dragen van de lens. Bovendien blijven zachte lenzen wat beter zitten, omdat ze groter zijn dan harde lenzen. Daar staat tegenover dat harde lenzen een langere levensduur hebben en daardoor zowel duurzamer als goedkoper zijn over de levensduur van het product. Uiteindelijk wegen deze voordelen voor de meeste mensen niet op tegen het (aanzienlijk grotere) draagcomfort van zachte lenzen.

Samenvattend: wat zijn de redenen dat mensen voor zachte lenzen kiezen in plaats van harde lenzen?

 • Zachte lenzen hebben haast geen gewenning nodig. Je voelt ze niet zitten.
 • Zachte lenzen zijn wat groter dan harde lenzen, waardoor ze beter blijven zitten dan harde lenzen (perfect voor sporten of actieve levensstijl).

Wat zijn vervolgens de redenen dat mensen voor zachte daglenzen kiezen in plaats van zachte maandlenzen? 

 • Zachte daglenzen zijn hygiënischer en comfortabeler dan zachte maandlenzen, omdat je elke dag een schone lens in doet.
 • Zachte daglenzen zijn gemakkelijker in gebruik, omdat je geen lenzenvloeistof en lenzen doosjes nodig hebt.

Hierdoor is in het verleden de markt verschoven van harde naar zachte maandlenzen en is er op dit moment een verschuiving gaande van zachte maandlenzen naar zachte daglenzen.

Het is altijd aan te raden om lenzen eerst te testen of te proberen.

Bestel onze proefset gratis. Betaal alleen verzendkosten.

Introductie Lexx contacts:

Lexx contacts is een nieuw lenzenmerk in Nederland dat zachte daglenzen online verkoopt. Met extreem dunne lenzen en een duurzame ambitie maakt Lexx contacts het verschil.

lexx contacts lexx lenzen

Het kiezen van lenzen is lastig. Dat maken we makkelijk. Ons product is de juiste keuze: 

 1. We bieden 1 type daglens, geen keuzestress.
 2. Onze lenzen zijn ultra-dun en kan je de gehele dag dragen.
 3. Geproduceerd met minder plastic.

Mensen vergeten soms lenzen te kopen:

 1. Wij leveren altijd. Je zit nooit meer zonder lenzen.
 2. Niet meer eindeloos naar de winkel - Abonnement als hoofdzaak, niet als bijzaak.
 3. Alle leveringen passen door de brievenbus .
 4. Vaste lage prijs, geen prijs stress.

Een merk dat past bij Millennials en Generatie Z.

 1. Wij maken de juiste duurzame keuzes voor je.
 2. Lensblisters geproduceerd met minder plastic en minder water.
 3. Verpakkingen van landbouwafval, Co2 Neutrale journey van productie naar klant, m.b.v. SouthPole.
 4. Aansprekende positionering, aanwezig op social media.